niedziela, 17 lutego 2013

Łosoś w cieście francuskim

Składniki (na 2 porcje):
250 g łososia (filet)
2 grube plastry sera feta (ok. 1 cm)
1 jajko
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
ciasto francuskie (1/2 opakowania gotowego ciasta)


 



Przygotowanie:
Filet z łososia dokładnie umyć, skórę usunąć. Dokładnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić sokiem z połówki cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki ( aby przeszedł przyprawami ).

Po  godzinie fileta wyciągamy z lodówki, kroimy na dwie części i układamy na środku dwóch kawałków ciasta francuskiego. Na każdego fileta kładziemy plasterek sera feta. Każdy kawałek ciasta francuskiego ponacinać z boku w paski. Tymi paskami oplatamy naprzemiennie łososia, smarujemy z wierzchu jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 C przez 20-30 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Podawać z sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz