sobota, 16 lutego 2013

Naleśniki czekoladowe z truskawką

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
½ litra mleka
1 jajko
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
ok. 1 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru (do smaku)
tłuszcz do smażenia   
Nadzienie:
40 dag białego twarogu
2 banany
25 dag truskawek
4 łyżki płynnego miodu
½ cytryny
cukier waniliowy
cukier do smaku – wedle upodobań


Przygotowanie: 
Z mleka, mąki jajka, kawy, kakao i cukru wyrabiamy ciasto na naleśniki. Smażymy.

Przygotowanie kremu: twaróg dokładnie ucieramy z miodem, cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Truskawki myjemy. Kroimy w małą kostkę. Obrane banany kroimy również w kostkę i skrapiamy sokiem z ½ cytryny ( aby nie czerniały). Pokrojone owoce dodajemy do masy serowej. Tak przygotowanym kremem smarujemy każdy naleśnik, zwijamy w rulon. Naleśniki można posypać cukrem pudrem.

Naleśniki świetnie smakują z sosem ajerkoniakowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz