Naleśniki czekoladowe z truskawką

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
½ litra mleka
1 jajko
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
ok. 1 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru (do smaku)
tłuszcz do smażenia   

Nadzienie:
40 dag białego twarogu
2 banany
25 dag truskawek
4 łyżki płynnego miodu
½ cytryny
cukier waniliowy
cukier do smaku – wedle upodobań

Przygotowanie: 
Z mleka, mąki jajka, kawy, kakao i cukru wyrabiamy ciasto na naleśniki. Smażymy.

Przygotowanie kremu: twaróg dokładnie ucieramy z miodem, cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Truskawki myjemy. Kroimy w małą kostkę. Obrane banany kroimy również w kostkę i skrapiamy sokiem z ½ cytryny ( aby nie czerniały). Pokrojone owoce dodajemy do masy serowej. Tak przygotowanym kremem smarujemy każdy naleśnik, zwijamy w rulon. Naleśniki można posypać cukrem pudrem.

Naleśniki świetnie smakują z sosem ajerkoniakowym.

1 komentarz:

  1. Myślę, ze takie naleśniki szybko zniknęłyby z talerzy moich dzieci. Zresztą ostatnio naleśniki to ich ulubiona potrawa. Od kiedy ze stronki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    dowiedziałam się jak usmażyć idealne naleśniki robię naleśniki kilka razy w tygodniu. Dzieciaki oczywiście zachwycone.

    OdpowiedzUsuń