Muszle nadziewane na bogato




Składniki:
1 opakowanie makaronu conchiglioni ( 1/2 kg)
1/2 kg mięsa mielonego - wieprzowe
1/2 kg pieczarek
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszce
1 słoik sosu slodko-kwaśnego lub bolońskiego (wedle upodobań)
2 gałki sera mozarella
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka

Przygotowanie:
Makaron ugotować wedle instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Ser mozarella odciskamy z zalewy i kroimy w plastry.
Na patelni podsmażyć cebulę oraz obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Następnie na patelnię wykładamy mięso i dobrze wysmażamy. Pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy mięso jest usmażone, dodajemy puszkę pomidorów i słoik sosu słodko-kwaśnego. Dusimy całość ok. 5-10 minut na małym ogniu.
Przygotowanym i przestudzonym farszem napełniamy każdą muszelkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdą muszlę kładziemy po jednym plastrze sera mozarella.
 

Kiedy wszystkie muszlę są napełnione farszem i serem, zalewamy całość sosem ze słoika. Przykrywamy i zapiekamy ok 15 minut ( do rozpuszczenia sera) w nagrzanym piekarniku.
 

Danie można podawać jako obiad lub kolację posypane natką pietruszki. Sos słodko-kwaśny (jeśli ktoś nie lubi) można zastąpić drugą puszką pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz