Deser kolorowy

Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1/2 litra śmietanki 30%
2 czerwone galaretki
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 filiżanki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki dowolnego alkoholu (amaretto, rum, likier kawowy)
dowolne owoce - z puszki, sezonowe, mrożone

Przygotowanie:
Galaretki przyrządzamy wedle przepisu i studzimy. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej i alkoholu przygotowujemy poncz. Nasączamy w nim biszkopty i po jednym lub dwa ( w zależności od wielkości pucharka) układamy w pucharkach. Wolną przestrzeń między biszkoptami można wypełnić np. pokruszoną czekoladą, rodzynkami. Ja dałam drażetki M&M'S.
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dajemy cukier puder i rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody żelatynę. Przygotowaną masę wykładamy na nasączone biszkopty. Na masie układamy dowolne owoce - wedle upodobań (brzoskwinie, banany, mandarynki, winogrona, truskawki). Wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby żelatyna ścięła masę. Kiedy galaretka zaczyna gęstnieć, wylewamy ją na masę z owocami. Deser należy przechowywać w lodówce.
 
Jeśli ktoś nie preferuje lodów - ten deser jest świetną alternatywą na upalne dni. Przepis na ten deser można wykorzystać w formie ciasta na zimno. Wtedy biszkoptami wykładamy całą blaszkę - z resztą postępujemy tak samo. Zamiast biszkoptów można też upiec jasny lub ciemny biszkopt i na niego wyłożyć masę, owoce i galaretkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz