środa, 13 lutego 2013

Ciasto kawowa pianka



Składniki:
Ciasto:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kakowo-toffi:
½ l śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
1 puszka mleka skondensowanego ( gotowa masa krówkowa)
11/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 opakowanie biszkoptów podłużnych
1 dowolna galaretka
ananas z puszki (lub inne owoce wg uznania)



Przygotowanie:
1. Ze składników na ciasto upiec biszkopt, ostudzić. Łyżkę kawy rozpuścić w ¼ szklanki ciepłej wody, resztę kawy rozpuścić w osobnym naczyniu (posłuży do nasączenie biszkoptów - ja dałam ok. pół szklanki). Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misie zmiksować mleko skondensowane z kawą, potem dodać gorącą żelatynę. Wymieszane mleko skondensowane dodać do ubitej na sztywno śmietanki, lekko wymieszać.
2. Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy. Na masie układać biszkopty uprzednio namoczone w naparze z kawy. Zalać całość resztą masy. Ułożyć na wierzchu placka owoce i zalać tężejącą galaretką.

Ananasa można zastąpić również innymi owocami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy jest dobrze schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz