sobota, 16 lutego 2013

Drobiowe koperty


Składniki:
1 kg filetów z kurczaka
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
ok. 15 dag sera żółtego
30 dag pieczarek
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka
3-4 łyżki majonezu
bułka tarta
sól, pieprz,
papryka ostra w proszku
vegeta
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:
Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na tłuszczu. Obieramy pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy razem z cebulą, doprawiamy pieprzem i solą. czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Jedną stronę każdego fileta obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Do przestudzonej cebuli i pieczarek dodajemy starty żółty ser, czosnek i natkę pietruszki. Kładziemy porcjami farsz na stronie bez panierki.

Drobiowe koperty można podawać z frytkami lub młodymi ziemniaczkami i surówką. Filety można przygotować w wersji "mniej kalorycznej". Farsz można rozłożyć na rozbite płaty mięsa i zapiekać w piekarniku. Dodana do farszu natka pietruszki sprawia, że danie ma wyjątkowy smak i niezapomniany aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz