niedziela, 17 lutego 2013

Deser czekoladowy


Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka masła
2 gorzkie czekolady
0,5 l śmietany 30 %
cukier puder ( 1/3 szklanki)
pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
kieliszek alkoholu
żurawina, dżem wiśniowy, galaretka (wedle uznania)



Przygotowanie:
Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka. Rozpuszczamy ją z odrobiną wody, masłem, kawą i alkoholem. Jajka rozbijamy, oddzielając białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka i miksujemy przez chwilę. Do czekoladowej masy dajemy ubitą pianę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem. Gdy zgęstnieje dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dodajemy ubitą śmietanę do masy czekoladowej. Na dno pucharków dać łyżkę żurawiny bądź dżemu i napełnić gotowym musem. Udekorować i włożyć do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz